Vooruit zien…

We gaan naar Bergen aan zee, aanstaande vrijdag. Een weekendje wegens E’s verjaardag. Dus ik denk: ik kijk even, omdat we geen auto hebben, op de website van de NS naar de vertrektijden zo rond het middaguur. Vanaf station Alkmaar vertrekt dan een bus naar Bergen-Binnen en vandaaruit een petite busje naar Huize Glory. Vanaf De Jordaan kun je natuurlijk direct naar A’dam CS lopen, maar dan worstel je je door een enorme stroom touristen en ander kakelend volk heen, dus meestal wandelen we naar halte Buiten Oranjestraat, nemen daar de bus, en dalen dan vanaf het op éen hoog gelegen platform van het openbaar vervoerfenomeen met de roltrappen af naar de gang die ons, na de OV-poortjes, naar perron 8A leidt. Ja, het is allemaal wat.
Maar wie schetst mijn verbazing en die van menig andere huisvrouw (Reve) dat ik op de NS het volgende krijg voorgeschoteld:

https://www.ns.nl/reisplanner/… .

Ons vertrekpunt blijkt het New York-pizzafiliaal binnen in het station te zijn dat zich op 1 minuut lopen van perron 8A blijkt te bevinden. Eigenlijk moeten we dus eerst naar die pizzapunt om van daaruit te controleren of het tijdsbestek tussen daar en tussen de trein (analoog (of digitaal) vergelijkbaar met André Hazes: ‘Het is over tussen jou en tussen mij’) klopt. In principe begrijp ik wel hoe reclame werkt en heb ik er al mijn hele leven een pesthekel aan, maar dit voert me erg ver uit mijn ‘Zône de Comfort’.

Gisteren waren we nog in éen van onze boekhandels in de buurt en daar kocht een Amerikaans stel, bijna van uiterste houdbaarheidsdatum weliswaar, nog een echt gedrukte kaart van Amsterdam, waartoe onze lieve winkelier nog flink moest zoeken. Ik zag wel wat ze kochten (iets met een ringband), maar het jaar van verschijnen kreeg ik niet scherp omdat ik mijn leesbril niet zo snel op kreeg. 1997 had me niets verbaasd.
Nou ligt tóch de hele stad op zijn gat, dus veel helpen zal zo’n kaart niet. Wat ik daarnaast bedacht was, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de schouderoperatie die ik begin dit jaar onderging (Douze Points voor chirurg Christiaan Fortanier in het BovenIJ-ziekenhuis en zijn team!), waarvan mijn lidteken alsmaar mooier wordt, in ons mooie Amsterdam de lidtekens vooráf gaan aan alle operaties die we moeten ondergaan. Of we van een dergelijke wijsheid iets opsteken is maar de vraag, maar ik wilde hem toch even aan je voorleggen.

Wens ons in ’s hemelsnaam wat goed weer toe, komend weekend; vorig jaar is dat namelijk heel erg gelukt, al bleek E’s smoothie op het terras aan het strand gewoon uit de supermarkt te komen. Een dergelijke wens van de lezer thuis (of in de trein of op het strand) wordt dan wederkerig beantwoord, zonder dat je merkt dat die instraling van ons afkomstig is en dat hoeft ook niet. En bedankjes zijn al helemaal niet noodzakelijk.
Gisteren kregen we van een per ongeluk binnenvallende gebouwgenoot enorme voorspellingen voorgeschoteld: Voor 2023 is, op basis van de numerologie, mijn getal 1. Nou, beter kan je het niet hebben, zoek maar na op het internet: alles zal zo ongeveer in mijn voordeel uitpakken. En met E samen zijn we ook een leuk getal en de kleuren rood en blauw (alles weer volgens een geheel andere (Philo)Sophie die eraan werd gehaakt) gaan en moeten volgend jaar een hoofdrol spelen. Klap op de vuurpijl was wel dat onze huismagiër tevens meldde dat éen en ander reeds eind deze maand ingaat omdat in China (en/of elders) dit of dat pas dan of dan, of eerder, begint. We hebben hem maar een lap stof cadeau gegeven die we voor niet al te veel op de markt hadden gevonden, maar die erg mooi is. Daar gaat hij een ‘Deux-Piece’-kostuum van maken, want hij maakt van vrijwel alles unieke kledingstukken, ook een Lederhosen van een originele Louis Vuitton-tas. Naar aanleiding daarvan kregen we het ook nog kortstondig over zijn ‘nalatenschap’, omdat hij een volstrekt ongeleid individu is; hij bidt soms voor duizenden mensen die bij een ramp zijn omgekomen. Toen ik hem eens vroeg hoe hij dat logistiek, dat bidden dus, organiseerde (en niet cynisch bedoeld) kon hij dat niet echt goed uitleggen. Niemand weet dat hij bestaat en op een dergelijke manier aan het werk is, terwijl hij eigenlijk van een soort Fong-Leng-achtige gekte getuigt.

Zoals je hebt gemerkt ben ik van het éen in het ander gevallen, maar de voorspellingen vallen niet tegen, dus verwachten we dat ook voor Bergen, al heeft het KNMI zojuist de temperatuur net weer met Een graad naar beneden bijgesteld. Dat is de enige conclusie die we kunnen trekken.

Ik hoop voor jou, jullie en de rest van de wereld hetzelfde en verblijf, met lieve groet,
hans

Gepubliceerd door hnsgls

Het is me intussen, omdat het me inviel, duidelijk geworden dat ik vignetten schrijf. Geen korte verhalen. Een soort broche, dus, of een dasspeld of een oorbel die ik aan mijn leven vastprik. Dat er thematisch weinig touw aan vast te knopen valt neem ik op de (ver)koop toe. Terugkerende gegevens zijn de beeldende kunst, architectuur, de liefde, taal en mijn wens om zoveel mogelijk zaken in het leven met elkaar te verbinden. Daarnaast publiceer ik af en toe een e-mail die ik aan deze of gene schrijf of heb geschreven. Mijn profielfoto is dertig jaar oud en een deel van een portret van drie galeriehouders, Milco, Adriaan en mezelf, dat in 1990 gemaakt werd door Paul Blanca. Speels doel van Paul was, denk ik, om ons er zo ijdel mogelijk op te zetten en dat lukte goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: